Przepisy

 

Przepisy z warsztatów Klubu Rodzica, który odbył się w dniu 14.04.2016r. kwiecień 412 Pasta z groszku 400 g ugotowanego groszku zielonego 200 g sera Feta Sok z połowy cytryny Olej Szczypior Pieprz Wszystko zblendować. Udekorować szczypiorkiem. Pasta z fasoli Puszka czerwonej fasoli Pół słoiczka pomidorów suszonych w oleju Serek Twój smak Odrobina oleju Wszystko zblendować. Domowa Nutella 1 dojrzałe awokado 2 banany 2 łyżki miodu 2 łyzki kakao Wszystko zblendować. Dip ziołowy Serek śmietankowy lub jogurt grecki 1 dymka Natka pietruszki Szczypior Sok z cytryny Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dip koperkowy Koper Ząbek czosnku Jogurt grecki Sól, pieprz Wszystko wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Chleb owsiany wykonany przez Krasnali w dniu 13.04.2016 r. Składniki: 1 litr ciepłej wody 50 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 8 łyżek płatków owsianych górskich 0,5 kg mąki orkiszowej typ 630 0,5 kg mąki pszennej Szymanowskiej do wypieku chleba lub innej pszennej typ 650 lub 750 1 garść łuskanego słonecznika 1 garść siemienia lnianego Do dekoracji – czarnuszka Wykonanie: Do miski wsypać płatki owsiane, cukier, sól i drożdże. Wymieszać łyżką i odstawić na 20 minut. Następnie dodać mąki, słonecznik i siemię lniane. Wymieszać drewnianą łyżką lub w mikserze planetarnym  – hakiem. Przełożyć do dwóch keksówek o wymiarach 30 x 12 cm wcześniej wysmarowanych masłem lub olejem i wysypanych otrębami. Posypać czarnuszką. Piec około godziny w temp. 180 stopni (grzałka góra – dół). Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. SMACZNEGO !!! kwiecień 404 Przepisy udostępnione przez panie dietetyczki z poradni dietetycznej Smaczna Terapia, które przeprowadziły zajęcia dla rodziców w dniu 2.03.2016r.

  • Domowa Nutella:
  1. Daktyle suszone – 200g
  2. Orzechy laskowe – 200g
  3. Kakao gorzkie – 30-40g (3 łyżki)
  4. Mleko krowie spożywcze – 200ml

Orzechy wyłożyć na papier do pieczenia i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10 minut (tak, aby skórka się spiekła i zaczęła pękać, ale orzechy jeszcze się nie przypalały). Zawinąć je w czystą ścierkę i trzeć do momentu, aż skórka odpadnie (skórka zawiera dużo goryczy i sprawiłaby, że nutella byłaby gorzka, dlatego warto się jej pozbyć). Orzechy zmiksować na proszek i przełożyć do miski. Daktyle zalać mlekiem i zagotować, gotować na małym gazie 1 minutę i wyłączyć do ostygnięcia (daktyle powinny wtedy zmięknąć, a mleko zrobi się gęste i lekko brązowe). Daktyle wraz z mlekiem i kakao zmiksować na gładką masę, dodać orzechy i ponownie zmiksować. Gotowe. v  Torcik fasolowy: Składniki na ciasto:

  1. 2 puszki czerwonej fasoli
  2. 4 jaja
  3. 200g jogurtu naturalnego
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  5. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  6. 4 czubate łyżki kakao
  7. 6-7 łyżek otrębów pszennych
  8. 3 łyżki oleju rzepakowego
  9. 4 łyżki miodu

Składniki na masę:

  1. 600g waniliowego serka twarogowego
  2. Łyżka żelatyny

Składniki na polewę

  1. Czekolada gorzka (70%)-tabliczka
  2. Mleko 1,5% -1/4 szkl

Fasolę odsączyć i przepłukać zimną wodą. Przełożyć do misy blendera. Dodać jaja, olej i zmiksować wszystko dokładnie. Następnie dodać resztę składników. Jako ostatnie dosypać otręby (nimi kontrolujemy gęstość ciasta). Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą  tortownicy. Piec ok 60min w piekarniku nagrzanym do 190st C. Należy sprawdzać ciasto. Jeżeli po ok. 40 min jest już rumiane, ale wbity patyczek zostaje mokry, należy zmniejszyć temperaturę do 170 st i piec do „suchego patyczka.”  Ciasto przekrajamy na dwie części dopiero po przestygnięciu. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Kiedy przestygnie, połączyć z serkami. (jeżeli twarożek wydaje nam się mało słodki, można dodać odrobinę stewii)Tak przygotowany krem rozprowadzamy na dolnej części ciasta, przykrywamy górną i wstawiamy do lodówki. W czasie kiedy masa tężeje, rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem mleka 1,5%- ok. 1/3 szkl. Ciasto polewamy czekoladą i pozostawiamy w lodówce na kilka godzin.

  • Baton daktylowo-kakaowy (składniki na 14 batoników 50-gramowych):
  1. daktyle suszone – 400g
  2. morele suszone – 150g
  3. nerkowce  – 60g
  4. nasiona słonecznika – 60g
  5. otręby owsiane  – 40g (4-5 łyżek)
  6. kakao gorzkie – 20g (1,5 łyżki)
  7. gryka preparowana – 20g (5 łyżek)

Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie, aż zmiękną. Blenderem zmiksować na dość drobny proszek orzechy, słonecznik, otręby, kakao i przenieść do miski. Następnie zmiksować razem daktyle i morele, aż powstanie dość gładka masa. Połączyć je ze zmielonymi orzechami i gryką (najlepiej zrobić to ręcznie). Lepić z powstałej masy batoniki (50-gramowe).

  • Praliny daktylowo-nerkowcowe:
  1. daktyle suszone – 300g
  2. nerkowce – 250g
  3. wiórki kokosowe, kakao – do obtoczenia

Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie, aż zmiękną. Blenderem zmiksować na dość drobny proszek orzechy, przenieść do miski. Następnie zmiksować daktyle, dodać ¾ ilości orzechów i wymieszać ręką. Formować niewielkie kulki (po ok. 20g), obtaczać je w zmielonych orzechach., wiórkach kokosowych lub kakao.

  • Hummus:
  1. 5 łyżek ziaren sezamu
  2. 2 łyżki oliwy/oleju
  3. mały ząbek czosnku
  4. sok z cytryny
  5. 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki (lub ugotowanej)

Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i uprażyć (mają jedynie lekko zbrązowieć). Sezam zmielić, następnie dodać oliwę/olej i dokładnie zmiksować. Do powstałej pasty dodać pozostałe składniki: czosnek, sok z cytryny. Zmiksować. Dodawać stopniowo ciecierzycę i razem miksować na pastę. Następnie wlewać stopniowo zimną wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą.

  • Jaglanka owocowa:
  1. Kasza jaglana – 200g suchej kaszy
  2. Mleko – 600ml
  3. suszony imbir
  4. 2 banany
  5. 2 jabłka
  6. 2 gruszki
  7. 1,5 łyżki oleju kokosowego/masła/oleju rzepakowego
  8. 2 szczypty kurkumy

Kaszę ugotować na mleku. Jabłka i gruszki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej/masło, wrzucić jabłka i gruszki, dodać imbir i dusić, aż warzywa lekko zmiękną. Pod koniec dodać obranego banana pokrojonego w plasterki i kurkumę, chwilę podsmażyć. Owoce wymieszać z kaszą, udekorować Pierogi ruskie: Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki, ok. 1 szklanki wody 1 jajko Farsz: 750 g ziemniaków ugotowanych i przekręconych przez maszynkę 250 g. sera białego 2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju sól, pieprz Przygotowanie; Ciasto: Składniki wymieszać, rozwałkować i wykrawać np. szklanką. Nakładać farsz i sklejać boki. Wrzucać do gorącej, lekko osolonej wody gotować kilka minut od wypłynięcia. Farsz: Składniki wymieszać, doprawić do smaku i nakładać na krążki z ciasta. DSC_0128 Pierogi leniwe: Składniki: 1/2 kg sera białego 1/2 kg ugotowanych ziemniaków przekręconych przez maszynkę 1 jajko mąka cukier waniliowy Polewa: bułka tarta roztopione masło cukier Przygotowanie: Wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Formować rulony i kroić na kawałeczki, Wrzucać do lekko osolonej wody. Gotować chwilę od wypłynięcia. Polać polewą w kolejności: posypać bulką tartą, polać roztopionym masłem i posypać cukrem. DSC_0062DSC_0072   Ciasteczka owsiane Składniki: 300 g płatków owsianych 1/2 szkl. żurawiny suszonej 1/2 szkl. słonecznika łuskanego 1/2  szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3  szkl. mąki pszennej np. typ 650 2 całe jajka odrobina soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2  szkl. cukru brązowego lub białego 130 g masła lub margaryny Przygotowanie: Masło stopić i ostudzić. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać w misce. Dodać ostudzone masło i jeszcze raz wymieszać. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, by zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi dało się formować  ciasteczka. W razie potrzeby dolać parę łyżek mleka.  Układać na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni używając funkcji góra – dół do lekkiego zarumienienia. SMACZNEGO! ciasteczka owsiane Autor: Jolanta Gałęziewicz Zdrowe bułeczki – grahamki Składniki: 320 g mąki pszennej typ 450 lub 650 100 g mąki graham ( pszenna pełnoziarnista) 230 g ciepłej wody 3- 4 łyżki mleka 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 25 g drożdży 2 łyżki oleju Przygotowanie: Drożdże i cukier rozpuścić w  ciepłym (ale nie gorącym) mleku. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.10 min.).  Pozostałe składniki wymieszać  z rozczynem drożdżowym i zagnieść sprężyste ciasto (ok. 10 min). Nie powinno lepić się do dłoni ( w razie potrzeby podsypać trochę mąką).  Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie  ponownie lekko zagnieść ciasto (nie podsypywać mąką) i uformować wałek. Podzielić na równe 6 części i uformować dłońmi 6 bułek. Ja biorę w dłonie kawałek ciasta i zwijam do środka jakbym chciała uformować sakiewkę. Ułożyć bułki łączeniem do blachy  z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 min. Wierzch posmarować  pędzelkiem maczanym w mleku. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, funkcja góra- dół. Piec ok. 20-25 min. do lekkiego zrumienienia. Studzić na kratce. SMACZNEGO! 2014-12-17 11.31.09bułki grahamki Autor: Jolanta Gałęziewicz KASZA JAGLANA Z MLEKIEM KOKOSOWYM. Przepis podstawowy: szklankę kaszy przepłucz na sicie zimną wodą. Zagotuj 2,5 szklanki wody, zawsze osól, nawet jeśli kaszę gotujesz na słodko. Do wrzątku wrzuć kaszę i gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 20 minut. Wyłącz i zostaw na pół godziny na płycie szczelnie zamknięty garnek, aby kasza „doszła”. Tak przygotowaną kaszę możesz łączyć z dowolnymi składnikami. Najlepsze do przyrządzania kaszy jaglanej są parowary przeznaczone do gotowania ryżu (takie jakich używa się w kuchni azjatyckiej). Taka porcja kaszy jaglanej starczy na kilka dni z rzędu. – weź 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej wg przepisu powyżej – zalej dobrze podgrzanym mlekiem 150 ml (pół na pół kokosowe + owsiane). Jeśli gotujesz śniadanko dla dziecka lub dla pacjenta onkologicznego z niedowagą – zostań tylko przy mleku kokosowym. Jeśli się odchudzasz zostań tylko przy mleku owsianym lub migdałowym. – dodaj łyżkę suszonej żurawiny – dodaj łyżkę pokruszonych orzechów (pół na pół włoskie z brazylijskimi) – dodaj ćwierć łyżeczki świeżo zmielonych przypraw korzennych – cynamon, kardamon, imbir – dodaj łyżeczkę miodu – dodaj upieczone wcześniej jabłko lub gruszkę – sam miąższ. Wymieszaj całość delikatnie i gotowe! INNA WERSJA Z KASZĄ JAGLANĄ 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, jedno starte duże jabłko – najlepiej gatunku szara reneta, do tego garstka ulubionych, posiekanych orzechów (2 brazylijskie i 2 włoskie). W rondelku podgrzej pół szklanki mleka kokosowego (ale nie gotuj!), dodaj cukier brzozowy, cynamon i kardamon. Ciepłym mlekiem kokosowym zalej kaszę z jabłuszkiem i orzechami. No, nie idzie się oderwać od talerza! Oczywiście jeśli orzechy są dla ciebie zbyt ciężkostrawne – zastąp je drugim ulubionym owocem np. namoczoną wcześniej śliwką kalifornijską, albo z nich zrezygnuj. Taki posiłek to potrawa absolutnie pełnowartościowa, dodatkowo zawiera liczne substancje o działaniu antyzapalnym zawarte w przyprawach. Idealne śniadanie dla dziecka i dorosłego przed pójściem do szkoły lub pracy, zamiast wszechobecnych płatków śniadaniowych umoczonych w cukrze i udających pełne ziarno. BUDYŃ JAGLANY Z SOSEM Z SUSZONYCH OWOCÓW Składniki: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej szklanka mleka roślinnego (najlepiej ryżowego) syrop z agawy szklanka mieszanych owoców suszonych (niesiarkowanych!): fig, moreli, rodzynków, daktyli, żurawiny filiżanka masła klarowanego filiżanka wody 4 łyżki syropu z agawy lub daktyli duża szczypta cynamonu miąższ z 1/4 laski wanilii Przygotowanie: Owoce pokroić w kawałki, zalać wodą i odstawić na pół godziny. Kaszę ugotować i zmiksować z mlekiem (masa musi nabrać budyniowej konsystencji). Dosłodzić budyń do smaku. Sos: masło rozpuścić, dodać syrop i przyprawy, a następnie osączone owoce. Gotować na małym ogniu 3-5 min. Budyń podawać udekorowany sosem. GULASZ DROBIOWY Z CIECIERZYCĄ Składniki dla kilku osób: 400g filetu z piersi kurczaka/indyka, puszka ciecierzycy, duża cebula, 4-5 słodkich pomidorów lub puszka pomidorów pelati, 2 papryki – żółta i czerwona, duża cebula, 4-5 gałązek selera naciowego, 4 łyżki oleju rzepakowego, czosnek, sok z 1 cytryny, łyżka przyprawy garam masala, sól, jogurt naturalny 0% tłuszczu. I robimy tak: Mięso pokrój w grubą kostkę, podduś na oleju, wsyp garam masala, aby mięso się w nim obtoczyło. Duś ok. 10 minut. Dorzuć pokrojoną w plastry cebulę i seler naciowy pokrojony na kawałki, chwilę je podduś, dodaj pomidory (wcześniej sparzone i brane ze skóry), nieco uzupełnij wodą. Następnie dodaj papryki pokrojone w kostkę. Osól. Jak całość jest jest al’dente dodaj całą zawartość puszki ciecierzycy, razem z płynem. Jak tylko ciecierzyca się podgrzeje – gotowe. Wyłącz. Wlej sok z cytryny, wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odstaw na kilka minut. Przekładaj do miseczek. Obficie posyp natką pietruszki, dodaj kilka łyżek jogurtu. A teraz się delektuj. PIERŚ KURCZAKA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI Składniki dla 4 osób: 500 g filetu z piersi kurczaka, 500 g pomidorków koktajlowych lub innych pomidorów o wyraźnie słodkim smaku, 2 duże garście świeżej bazylii, 2 ząbki czosnku i 1 cebula, łyżeczka skórki otartej z cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól, świeżo i dość grubo zmielony czarny pieprz. Przygotowanie: Filet z piersi kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w grube 2-3 cm paski. Drobno pokrój cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oleju. Cebulę, skórkę i sok utrzyj na „pastę”. Posmaruj taką marynatą mięso, ułóż w szklanym naczyniu, przykryj folią i odstaw na 30 minut. W międzyczasie pokrój pomidorki na ćwiartki. Posiekaj bazylię. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oleju i wykładaj kawałki kurczaka. Podsmaż z obu stron po kilka minut. Jeśli po nakłuciu kawałka mięsa wypływa przejrzysty sok – kurczak jest gotowy. Wrzuć na patelnię pomidorki, smaż całość jeszcze 2-3 minuty, mieszając. Posyp bazylią i czarnym pieprzem i dopiero teraz solą. Wykładaj na talerze. Kurczak doskonały z każdym dodatkiem – razową bagietką czy z ziemniaczkami w mundurkach. BURAKI PIECZONE Wybierz kilka buraków średniej wielkości, wszystkie powinny być równe, aby piekły się równomiernie. Buraków nie obieramy, ani nie odcinamy końcówek! Umyj porządnie pod bieżąco wodą, a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem (to ważne!). Przygotuj kawałki folii aluminiowej – kwadraty na tyle duże, aby zrobić z nich szczelne paczuszki dla każdego buraka. Na każdy kawałek folii wylej po łyżeczce oliwy i po ćwierć łyżeczki soli (wiem dużo soli, ale tak ma być). Każdy burak obtocz w oliwie z solą dokładnie, a następnie szczelnie zawiń w folię. Pieczemy w piekarniku 2 godziny w 200 st. C (grzanie góra-dół, nie termoobieg!). Upiecz więcej buraków! Przydadzą się do  kolejnych  sałatek np. z kozim serem, jogurtem naturalnym, octem balsamico i rukolą lub na buraczane carpaccio. Kto raz spróbował – będzie wracał do tego przepisu! Sałatka z burakami Składniki: 1 średni burak- zawiera kobalt, przeciwdziała anemii 1/3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli-magnez, żelazo 2 łyżki twarogowego serka koziego do smarowania-wapń łyżka oliwy z oliwek ocet balsamiczny do smaku kilka gałązek natki pietruszki- żelazo Przygotowanie: Buraka pieczonego kroimy . Mieszamy z fasolą, oliwą, dodajemy serek i polewamy do smaku octem balsamicznym. Na końcu posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. Ekspresowa zupa dla malucha z młodych warzyw i świeżych pomidorów Składniki: 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 2 łyżki czerwonej soczewicy garść fasolki szparagowej szczypta cukru brązowego garść świeżego koperku 1 łyżeczka kozieradki 2 pomidory świeże 2 ząbki czosnku 1 marchewka 2 ziemniaki 1 l wody sól pieprz 1 cebula Przygotowanie: Jeśli do zupy dodajemy czerwoną soczewicę, musimy ją wcześniej namoczyć. Cebulę, czosnek i marchewkę drobno kroimy. Sparzamy pomidory, by pozbyć się skórki, ziemniaki kroimy w drobną kostkę, fasolkę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę, czosnek oraz marchewkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy soczewicę wypłukaną z wody, ziemniaki oraz fasolkę szparagową i mieszamy. Dodajemy kozieradkę. Następnie dodajemy wodę i gotujemy około 12 min. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 6 min. Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy świeżym koperkiem. Wołowina w jogurcie Składniki: 0,5 kg udźca wołowego, pokrojonego w grubą kostkę 1,5 łyżeczki soli 1 kubek jogurtu typu greckiego naturalnego olej do smażenia 2 duże cebule, pokrojone w plasterki 3-4 cm posiekanego korzenia imbiru 4 roztarte ząbki czosnku pieprz do smaku 1,5 łyżeczki ostre papryki 0,5 łyżeczki kminku 4 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Mięso wymieszać z solą i jogurtem, wstawić pod przykryciem do lodówki na 24 godziny. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na średnim ogniu, aż nabierze ciemno-złotego koloru. Dodać imbir i czosnek, dusić na małym ogniu kilka minut. Dodać pozostałe przyprawy, dusić kolejne kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, gotować około 5 min. Dodać mięso z jogurtem i dusić około 1,5 godz., aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub indyjskim pieczywem. Wstążki z łososiem i cukinią Składniki: 300 g makaronu gniazda wstążki 200 g łososia cukinia ząbek czosnku garść suszonych pomidorów 8 pomidorków koktajlowych 50 g koziego sera Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy w bardzo cienkie paseczki (podobne do makaronowych wstążek), drobno kroimy też pomidory suszone, koktajlowe kroimy na ćwiartki. Na oliwie przysmażamy czosnek, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, po chwili cukinię i pomidory. Smażymy przez 2 min., dodajemy makaron, mieszamy. Podajemy z pokruszonym serem kozim i bazylią. Kolorowy makaron z sosem paprykowym Składniki: 200 g ugotowanego al dente makaronu kolorowego rurki 300g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki 4 pomidory malinowe obrane ze skórki 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 grillowana papryka konserwowa szczypta przyprawy wędzona papryka szczypta suszonych pomidorów w przyprawie zielona pietruszka szczypta soli i pieprzu szczypta cukru brązowego 1 łyżka oliwy z oliwek z dodatkiem chili Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy aż będzie gotowe. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki, suszone pomidory w przyprawie i posypujemy przyprawą wędzona papryka, dalej podsmażamy. Dodajemy drobno pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy grillowaną paprykę, przecier pomidorowy i zielona pietruszkę. Połowę sosu miksujemy ręcznym blenderem. Łączymy z resztą sosu, dodajemy makaron i podajemy gorące. PASTY DO CHLEBA Pasta do chleba z indyka 300g ugotowanego podudzia indyka bez skóry, pokrój na kawałki 1 spore miękkie awokado 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy extra virgin pół pęczka kolendry 2 łyżki drobniutko pokrojonej czerwonej cebuli sól, sok z 1 limonki Przygotowanie: mięso indyka, awokado, oliwę, sól i sok z limonki zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej drobniutko pokrojoną paprykę, cebulę i kolendrę. Wymieszaj łyżką i gotowe Pasta do chleba z pstrąga wędzony pstrąg (duży) serek Philadelphia naturalny 1 op. chrzan otarta skórka z cytryny świeżo zmielony czarny pieprz Obierz rybę z ości i skóry, rozdrobnij widelcem, wymieszaj dokładnie z serkiem, 1-2 łyżeczkami chrzanu, skórką z cytryny (1/2-1 łyżeczki) i pieprzem. Pyszne do „ciężkiego”, razowego, wieloziarnistego chleba. Pasta z grochu Składniki: 2 szklanki ugotowanego grochu 1 jabłko szara reneta (koniecznie) średnia cebula 7 łyżek oliwy z oliwek sok z 1 cytryny + łyżeczka otartej skórki sól, listki laurowe, ziele angielskie 3 ząbki pieczonego czosnku 1 łyżka świeżych listków tymianku. Robimy tak: groch łuskany opłucz najpierw na sicie zimną wodą, ugotuj z listkami laurowymi i zielem angielskim bez soli! Gotuj ok.25min., aby ziarna były miękkie, ale nie rozgotowane. Na 2 łyżkach oliwy podsmaż cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Jabłko obierz, pokrój na kawałki. Ostudzony groch zmiksuj z jabłkiem, resztą oliwy, sokiem z cytryny i skórką, pieczonym czosnkiem i dopiero teraz – solą. Pastę wymieszaj łyżką z podsmażoną cebulką i tymiankiem. Jeszcze na temat pieczonego czosnku: warto upiec kilka ząbków (w łupince) przy okazji pieczenia czegoś innego w piekarniku. Upieczone ząbki można przechowywać w lodówce i dodawać do past do chleba czy nawet zwykłego ziemniaczanego puree Pasta z ciecierzycy Składniki: puszka ciecierzycy, odcedzona 100g orzechów włoskich 50 g łuskanych migdałów pęczek natki pietruszki ząbek lub dwa czosnku 50 ml najlepszej oliwy sól, świeży pieprz sok z 1/2 cytryny Wszystko zmiksuj na pastę. I gotowe. Tylko nie jedzcie za dużo bo to strasznie kaloryczne jest! Oczywiście ta uwaga dotyczy tych co noszą „nadmiar” siebie Pasta alla pesto 100-120g koziego sera twarogowego pół pęczka świeżej bazylii 1-2 ząbki czosnku (z dwoma jest już naprawdę „czosnkowo”!) 4 łyżki oliwy z oliwek płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego Serek przełóż do miski i dopraw pieprzem. Pozostałe składniki zmiksuj na gładką, przezieloną pastę! Dodaj do serka i dobrze wymieszaj. Gotowe! Pasta najlepiej smakuje na dość solidnie przypalonej grzance z białego pieczywa lub z bagietką. To też idealny dodatek do wędlin. Tosty 180g grzybów (np pieczarki)

  • 20g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • sól i pieprz
  • 60ml wody
  • 1 łyżeczka balsamic vinegar
  • 1 łyżka pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka skórki  z cytryny
  • 1 ciabatta, przecięta wzdłuż i znów w pół
  • liście szpinaku lub sałaty
  • ser kozi

Rozgrzej 10g masła, olej oraz czosnek w niewielkim garnku, po czym dodaj grzyby, wodę, sól i pieprz. Przykryj i od czasu do czasu mieszając, gotuj przez 15 minut na średnim ogniu. Dodaj balsamic vinegar, pietruszkę, skórkę z cytryny i połącz te składniki z grzybami. Dodaj pozostałe 10g masła, wymieszaj i odstaw na bok. Posmaruj ciabattę oliwą z każdej trony i piecz w 200*C w piekarniku, aż się ozłoci. Ułóż na niej kolejno liście szpinaku, ser kozi i grzyby i zajadaj się ze smakiem. Pasta marchewkowa z daktylami Składniki:

  • 3 marchewki
  • 4 daktyle
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • cynamon
  • gożdziki

Marchewkę pokroić w plasterki lub kostkę i udusić w niewielkiej ilości wody z dodatkiem goździków. Namoczyć przez 1/2 godziny daktyle. Na suchej patelni lekko podprażyć wiórki kokosowe. Marchewkę zmiksować z wiórkami kokosowymi i daktylami (można je zastąpić namoczonymi rodzynkami), dodać odrobinę cynamony. Kanapki można podawać posypane prażonymi, rozdrobnionymi orzechami.

Pasta zielona brokułowa

Składniki:

  • brokuł
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól

Ugotować brokuł, odcedzić. Na suchej patelni lekko uprażyć 2 – 3 łyżki wiórków kokosowych, Zmiksować brokuł z ostudzonymi wiórkami, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą; można dolać oliwy lub oleju lnianego. Pasta jest świetnym źródłem wapnia. Pasta z makreli Składniki:

  • 1 makrela
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sok z cytryny

Pozbawioną ości makrelę połączyć z posiekanymi jajkami, dodać oliwę, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny do smaku BRUKSELKA Brukselka zapiekana pod beszamelem Składniki: 1kg brukselki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka tartego gruyera cukier sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku Przygotowanie: Oczyszczoną brukselkę gotować w wodzie z solą i cukrem ok. 10 minut. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, zasmażyć i wlać gorące mleko. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie gładki, doprawić gałką, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z serem. Zalać sosem brukselkę. Wstawić do gorącego piekarnika (200 st. C) i piec aż wierzch się zrumieni.

Brukselka zapiekana w sosie serowo-zioło

  • 200 gram bruksleki
  • 1/2 opakowania dużej śmietany
  • jw jogurt naturalnego gęstego
  • suszonych ziół
  • bazylia świeża
  • sera zółtego
  • pomidor suszony

Przygotowanie:

Mieszamy w misce śmietanę z taką samą ilością jogurtu naturalnego oraz ziołami świeżymi i suszonymi. Dla ostrości dodajemy trochę pieprzu. Kroimy brukselkę (każdą w pół) i wrzucamy do brytfanki. Zalałam całość przygotowanym sosem, a następnie posypujemy startym żółtym serem (gouda). Pieczemy 30 minut w temp. 180 st. Podajemy z tostami do maczania.

Brukselka po włosku- z mozzarellą

  • 200 gram brukselki
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • oliwa
  • suszone pomidory
  • bazylia (świeża)
  • bulion drobiowy

 Przygotowanie:

W bulionie  gotujemy do miękkości brukselkę. Kroimy mozzarelle, przyprawiamy ją papryką oraz czosnkiem i bazylią, polewamy oliwą, następnie odkładamy na 15 minut do lodówki. Całość nakładamy na talerz przekładając brukselkę mozzarellą, dodając suszone pomidory, delikatnie polewając oliwą z suszonych pomidorów. Wszystko ozdabiamy świeżą bazylią

Gotowana brukselka z czosnkową tartą bułką

  • 0,5 kg brukselki
  • ok 3l wody
  • sól
  • cukier
  • masło czosnkowe
  • tarta bułka

 Przygotowanie:

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści i wykrawamy głąb od spodu. Moczymy kilka minut w lodowatej wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem odrobiny cukru i soli. Na gotującą się wodę wrzucamy brukselkę i gotujemy 5 minut od momentu ponownego zagotowania. Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła czosnkowego i przesmażamy na nim bułkę tartą na złoty kolor. Lekko solimy. Ugotowaną i odcedzoną brukselkę polewamy masłem z tartą bułką i podajemy gorące. Tajska brukselka Składniki: 1 kg brukselki 1 szklanka orzechów nerkowca Sos: 2 ząbki czosnku 3 cm kawałek ostrej papryczki bez pestek 2 cm plaster imbiru sok wyciśnięty z połowy limonki 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego lub sosu Tamari 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki syropu klonowego, miodu lub szczypta cukru trzcinowego Przygotowanie: Dokładnie czyścimy brukselki, te bardzo małe zostawiamy w całości, a pozostałe kroimy na ćwiartki i połówki – im mniejsze kawałki, tym lepiej. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę; kiedy zacznie wrzeć dodajemy brukselki. Musimy poczekać aż woda ponownie zawrze i od tego momentu gotujemy 5-7 min. Brukselki powinny być al dente, czyli lekko miękkie, ale wciąż kruche i chrupiące. Ugotowane brukselki od razu odcedzamy, przelewamy lodowatą wodą i przekładamy na kilka minut do miski pełnej zimnej wody (najlepiej dodatkowo z kostkami lodu), następnie odcedzamy i odstawiamy. Dzięki temu brukselki nie stracą swojego pięknego, zielonego koloru oraz pozostaną chrupkie! W tym samym czasie prażymy orzechy: na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy orzechy nerkowca i prażymy je przez ok. minutę nieustannie mieszając. Odstawiamy na bok do przestudzenia. Przygotowujemy sos: czosnek, papryczkę i imbir dokładnie siekamy lub rozcieramy w moździerzu. Dodajemy je do małej miseczki razem z pozostałymi składnikami sosu i wszystko dokładnie mieszamy. W dużej misce łączymy odcedzone brukselki, orzechy nerkowca oraz sos. Wszystko porządnie mieszamy i gotowe.